21 d’ag. 2016

Tots els russos que arriben a Catalunya es diuen Voevodski

Durant els dos últims anys el turisme rus a Catalunya s’havia reduït a la meitat per la crisi d’Ucraïna i la devaluació del ruble. Ara els organismes del ram certifiquen que els russos han tornat al milió de visitants anuals d’aquesta nacionalitat, igual que la xifra assolida el 2013. L’any 1927 en va arribar només un, un de sol a Calella de Palafrugell i mostrava exactament la mateixa disposició a comprar i gastar com els d’ara. Nicolau Voevodski Arapoff (a la foto) va llançar veus des del primer moment: desitjava comprar els terrenys costaners de la localitat que li oferissin. D’entrada no el va creure ningú. Aleshores les “males terres” boscoses i improductives del litoral no valien res en comparació
amb els terrenys cultivables de la segona línia interior.
Però Voevodski va complir, fins a sumar 17 hectàrees costaneres a les seves mans. El 1928 l’Ajuntament de Palafrugell li va donar la llicència d’obres del que seria amb el pas dels anys el Castell de Cap Roig. El 1929 el periòdic local Baix Empordà ja parlava de “la propietat anomenada del rus”, tal com seria conegut fins a la seva mort, esdevinguda a aquella mateixa finca el 1975. 
La novel.lesca història de Voevodski arrenca amb la seva vinguda al món el 1888 a la cort tsarista de Sant Petersburg, fill d’un aristòcrata que el va fer enviar d’agregat a l’ambaixada russa de Londres a les envistes de la revolució bolxevic del 1917. A la capital britànica es va convertir en rus blanc i es va casar en segones núpcies amb l’enèrgica Dorothy Webster, artífex al seu costat de l’aventura de Cap Roig.
Els acabalats russos blancs de Londres i París es delien per posseir una vil.la a la costa mediterrània, preferiblement feta a mida, igual com ara. Nicolau Voevodski es va convertir en promotor i arquitecte d’aquesta mena de vil.les senyorials i la seva muller en decoradora i dissenyadora dels jardins. Era el mitjà econòmic per construir el seu propi Castell de Cap Roig. 
Van modelar a partir del 1929 els destacats xalets de la Perica al camí de Tamariu per a Elizabeth “Bessie” Walker (recomprada el 1939 per Juan Mata Milà i la seva dona Elda Peón Bolio), la Musclera al mateix indret per a John Dickson-Poynder, sisè baró d’Islington, encara habitada pels néts i besnéts; el Castell Madeleine al paratge costaner de Treumal (Calonge) per a l’actriu Madeleine Carroll, el xalet de Cala Senià per a lord Inskape (recomprat el 1941 per Luis Urquijo, marquès d’Amurrio, i posat a lloguer el 1962 per a Truman Capote mentre escrivia la cèlebre novel.la A sang freda), la casa del Cap de Planes de l’advocat Miquel Barella i la seva muller Margarida Nonell, l’ampliació de la Casa Verdaguer o Banys d’En Caixa al Canadell de Calella de Palafrugell, i la Casa Audouard i les seves voltes característiques a primera línia del Port Bo. 
El jardí botànic de la finca de Cap Roig va ser obert per Voevodski a la visita pública a partir del 1934. No va poder culminar el castell fins el 1974, gràcies al contracte vitalici de cessió de la finca després de la seva mort a la Caixa d’Estalvis de la Diputació de Girona, actualment absorbida per CaixaBank. Nicolau Voevodski va morir el 1975, Dorothy Webster el 1980. 
Els actuals visitants del jardí botànic o els assistents al festival d’estiu de Cap Roig coneixen poc els orígens d’aquesta finca, la procedència del “llegat d’un somni”, com es titula el llibre que vaig dedicar al “rus” i la “russa” que l’any 1927 van arribar a Calella de Palafrugell amb la intenció de comprar els terrenys costaners que els oferissin, i que ho van complir. 
Ara els russos han tornat. El descomunal xalet en construcció que desfigura la cala del Golfet de Calella de Palafrugell i que ha provocat la campanya d’oposició “Salvem el Golfet” és d’un propietari ucraïnès que també ha trobat amb facilitat i rapidesa qui li vengui els terrenys, a tocar del Cap Roig dels Voevodski.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada