20 de des. 2016

L’estadi de Maracanã perd la corba més atractiva: pena de presó

L’exgovernador de Rio de Janeiro acaba de ser empresonat, acusat d’embutxacar-se el 5% del de l’astronòmic cost de modernització de l’estadi de Maracanã per al Mundial de Futbol del 2014 i els Jocs Olímpics de l’estiu passat. La “modernització” del mític estadi no només va anar acompanyada per la corrupció d’alguns responsables. També va desvirtuar un temple de l’arquitectura, del futbol i de les “torcidas” de seguidors capaces de posar el ritme més genial als seus entusiasmes. Els seguidors brasilers criden, canten, s'exalten i es barallen com a tot arreu, però per damunt de tot ballen. Les obres de Maracanã van conservar la façana, declarada monument protegit, però
les noves grades han alterat sense compassió la gegantina el.lipsi interna de 300 metres que les velles dibuixaven amb una  elegància exempta de pilastres aparents. El fenomen de l’el.lipsi arquitectònica en erupció humana ritmada no tornarà a veure's igual mai més.
L’estadi havia estat construït per a la Copa del Món del 1950. Es va inaugurar amb un esdeveniment encara recordat avui com “el maracanazo”, la victòria de l’Uruguai contra Brasil al partit de la final. És a dir, la victòria del “paisito” contra “o mais grande do mundo”. Aleshores s’hi encabien 200.000 persones, ara reduïdes oficialment a 80.000 seients. Maracanã continua sent el segon monument carioca més visitat, després del mirador del Pão d'Açucar. 
Rio de Janeiro disposa de quatre equips de futbol de primera divisió: Flamengo, Fluminense, Vasco de Gama i Botafogo. Cadascun posseeix el seu propi terreny de joc, però disputen alguns partits en aquest estadi municipal. Aquí se celebren els derbis més assenyalats, com ara el clàssic local Fla-Flu (Flamengo vs. Fluminense) o els partits de la selecció nacional, l'única que ha participat en totes les edicions del campionat del món des que es va crear la competició l’any 1930 i l'única que l'ha guanyada cinc vegades.
L’estadi de Maracanã simbolitza tot això i més. La selecció brasilera de futbol viu actualment hores baixes a Maracanã, però em dol més que les visqui l’elegantíssima el.lipsi de les seves grades velles al país de les corbes més atractives. Juraria que a l‘exgovernador l’han engarjolat també per això.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada