6 de des. 2017

Aquests dies no vaig a esquiar, sóc normal?

Aquests dies de pont festiu els mitjans de comunicació acorden una gran atenció a l’afluència a les estacions d’esquí, com si es tractés d’un desplaçament majoritari, d‘una situació d’interès col.lectiu. Potser alguns fins i tot s’ho arribaran a creure, per l’impacte insistent de les notícies. La realitat és que la immensa majoria dels ciutadans no anirem a esquiar durant aquest pont ni la resta de l’hivern, a un país al qual les estadístiques recents indiquen que el 31,9% de la població no pot fer vacances a cap moment de l‘any per manca de disponibilitat econòmicadesprés de les retallades econòmiques i laborals viscudes. Per alguna raó poc
comprensible, la Generalitat és propietària i gestora de cinc estacions d’esquí (la Molina, Núria, Espot, Port Ainé, Tavascan), rescatades amb diners públics al moment de la seva fallida. Aquestes cinc estacions van augmentar el 2015 les pèrdues fins a 9 milions d’euros, a càrrec de l’erari públic. En canvi la privada de Baqueira-Beret, la més àmplia i concorreguda de totes, va declarar un benefici net de 3,4 milions d’euros ella sola. 
Ajudar les desafavorides poblacions de muntanya amb inversió de diners públics a les estacions d’esquí no pot encobrir els interessos privats del sector immobiliari (venda d’apartaments i urbanitzacions) ni subvencionar per sempre un determinat model turístic. Les estacions d’esquí no són un servei públic ni un equipament col.lectiu. A les comarques catalanes de neu, la línia ferroviària Barcelona-Puigcerdà continua sense rebre la mateixa atenció de l’administració pública que la concessió privada del túnel de peatge del Cadí. 
L’esquí català és avui una activitat majoritàriament tutelada pel govern de la Generalitat. Ho considera un motor econòmic a les comarques implicades, com si no fossin igualment un motor econòmic totes les altres empreses dels diferents sectors productius que no reben ajudes o els serveis públics retallats. 
La insistència d'aquests dies sobre l’afluència a les estacions d’esquí no és només promoció i publicitat encoberta. També és una desconsideració per a la immensa majoria que no hi anirem.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada