2 de maig 2018

Els habitants de la Terra som uns localistes ignorants

L’Agència Espacial Europea acaba de divulgar el segon atles tridimensional de la Via Làctia realitzat per la sonda Gaia (foto adjunta). Inclou la posició, el moviment i el color de 1.700 milions d’estrelles d’aquesta galàxia. La xifra representa l’1% del total, estimat entre 200 i 400 milions. El Sol és una d’aquests remilions d’estrelles i el planeta Terra un dels seus satèl.lits.  D’altra banda, la Via Làctia no és més que una de les diferents galàxies existents. En el context de l’Univers, la Terra és una engruna microscòpica. No arriba ni a la categoria d’estrella, perquè no produeix la seva pròpia llum. És
un simple planeta satèl.lit del Sol. La Terra seria completament intranscendent, banal i anònim si no fos l’únic planeta entre tots els remilions existents al qual sabem que s’hi ha desenvolupat la vida, des de les primeres mol.lècules fins a la vida intel.ligent de l’Homo més o menys sàpiens.
El minúscul planeta Terra és una gran excepció universal. Els humans que hi habiten tenen molt poca consciència del context global i dels greus perills que amenacen la vida damunt la superfície del seu petit planeta per culpa de la destrucció ambiental que hi protagonitzen, de manera accelerada durant els últims segles. 
Els astrofísics disposen d’eines de recerca cada vegada més afinades sobre l’Univers, però al petit planeta on ells viuen els progressos científics es veuen contrapesats per una lenta destrucció paral.lela dels equilibris que hi han fet possible l’evolució de la vida. Cada dia coneixem millor el món exterior, mentre anem corsecant l'interior.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada