8 de juny 2018

Els llibres més clàssics servits amb el mètode més modern

Havia sentit a parlar de l’invent i volia veure'l amb els meus ulls. Donava el resultat per descomptat, però m’interessava el procediment viscut in situ. Arribat al número 60 de la Rue Monsieur le Prince, prop de la Sorbona i dels Jardins del Luxemburg, vaig empènyer la porta de la librairie des puf. La marca es presenta escrita en minúscules i dóna per entès que els clients saben que la sigla significa Presses Universitaires de France. Em vaig adreçar a la llibretera, després de respectar escrupolosament les salutacions formals de rigor, un sistema de tracte que aquí encarna una forma de convivència. Li vaig notificar que desitjava adquirir un determinat volum del catàleg de la col.lecció Que-sais-je? editat fa anys. Em va demanar d’esperar uns
instants. Aquesta llegendària llibreria es trobava fins el 2006 a la cantonada de la plaça de la Sorbona amb el bulevard Saint-Michel com una institució inamovible, fins que el lloguer va ser absorbit per una marca de roba masculina. El trasbals del món cultural francès ha durat poc, gràcies a la reobertura a l’adreça actual dintre del mateix Barri Llatí.
La primera editorial francesa en matèria de ciències humanes i socials disposa d’un catàleg de 5.000 títols. La seva nova llibreria alberga a la vista del públic un artefacte dinosàuric, batejat Espresso Book Machine. Permet imprimir qualsevol títol del catàleg en cinc minuts. “El que la premsa de Gutenberg va fer per Europa el segle XV, la digitalització i l’Espresso Book Machine ho faran pel món de demà”, proclama el fabricant americà Xérox. 
El sistema surt una mica més car: 3,50€ de cost de producció contra 1,70€ els tiratges a les impremtes digitalitzades actuals (juraria que a les d’aquí encara surt més barat, pels costos salarials inferiors). El sobrecost es veu compensat per l’absència de despeses de gestió de stocks. 
No es pot aplicar a una llibreria corrent perquè hauria de disposar dels fitxers PDF de tots els llibres en venda, un capital que els segells editorials no tenen intenció de cedir. Les PUF s’ho poden permetre perquè són alhora editor, distribuïdor i llibreter del catàleg propi. Vaig sortir content i satisfet amb el llibre desitjat, pel qual vaig pagar 9€.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada