25 de jul. 2018

Empúries programa concerts de pop-rock, no de teatre clàssic

Com si no hi es convoquessin prou festivals d’estiu de música pop-rock a les localitats turístiques del país, la cinquena edició del cicle “Empúries, concerts al fòrum romà” torna a ocupar durant tres dates del mes d’agost amb aquest estil musical una de les esplanades més afortunades del recinte arqueològic emporità. Per contra, s'hi troben absents les representacions de teatre clàssic grecoromà que han fet la celebritat de festivals internacionals d’altres recintes eminents com Mèrida (Extremadura), antiga capital de la Lusitània romana, avui declarada per la UNESCO patrimoni mundial de la humanitat, cosa que no ha aconseguit Empúries. De la
passejada que Federico García Lorca va fer a les ruïnes d’Empúries durant les vacances de Setmana Santa del 1925, guiat per Salvador Dalí, en va sortir la proposta insistent i frustrada del poeta a l’actriu Margarida Xirgu perquè hi escenifiqués alguna de les tragèdies d’Eurípides, per exemple Ifigènia a Tàurida, basada en la mateixa llegenda que el mosaic existent al jaciment emporità.
Per contra, Margarida Xirgu va encarnar la Medea de Sèneca el juny del 1933 al teatre romà de Mèrida i a l’escenari natural de la pedrera romana tarragonina del Mèdol. Només l’estiu del 1954 es va escenificar a Empúries de manera escadussera la Medea d’Eurípides que Núria Espert, als seus 17 anys, acabava de protagonitzar al Teatre Grec de Barcelona. L’agost del 1984 s’hi va tornar a representar aquesta obra per part del grup Inteatrex.
El recinte grec d’Empúries va cedir molt aviat el paper d’escenari de teatre clàssic a l’inventat Teatre Grec de la muntanya barcelonina de Montjuïc, construït per a l’Exposició Internacional del 1929 a l’interior dels Jardins Amargós tot aprofitant la concavitat d’una antiga pedrera. Empúries va quedar, també en aquest aspecte, silenciosa, muda, petrificada. 
El juny del 2008 el recinte emporità va acollir el muntatge de l’Antígona de Sòfocles per part de la companyia La Perla 29, dirigida per Oriol Broggi, però va ser de funció única. Actualment convoca cada estiu concerts de música pop-rock al fòrum romà, però no de teatre clàssic.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada