31 d’ag. 2018

Timidesa fiscal del govern i vergonya de l’oposició

El simple anunci que l’actual govern està estudiant una mínima pujada de l’IRPF a les rendes més altes que afectaria el 0,46% dels declarants ha aixecat una polseguera incomprensible en contra, inclosa la negativa del PdeCat a votar aquesta eventual reforma. Els impostos són l’eina bàsica, la principal garantia i quasi l’únic instrument de l’Estat democràtic per la redistribució de la riquesa i la disminució en alguna mesura de les desigualtats, sempre que s’apliquin també als rics. Allò impopular no haurien de ser els impostos per si mateixos, sinó la pèssima i enganyosa distribució de la càrrega fiscal entre les rendes baixes i les elits econòmiques especialitzades en “enginyeria
fiscal”, evasió d’obligacions tributàries i delictes de guant blanc.
Resulta elemental que, en comptes de les retallades socials, urgeix reformar la fiscalitat per tal que sigui una mica més progressiva i no regressiva com fins ara. L’estructura tributària ha de ser la nineta dels ulls del sistema democràtic, el seu sector més transparent i curós, tot i que sigui vist amb freqüència i amb raó com el més injust. 
Els impostos pateixen una mala imatge històrica entre les classes treballadores perquè el sistema fiscal ha estat tot sovint indecent. Ha invertit els termes entre la fiscalitat patrimonial i la laboral, de manera que grava més el treball que el patrimoni, taxa més el diner treballat que les plusvàlues del diner acumulat, heretat o evadit. 
És evident que la manera de recaptar més no és únicament a través d'impostos directes, sinó amb la lluita contra l’evasió fiscal i la teranyina de deduccions i exempcions introduïdes a favor de les rendes més altes per la pressió dels lobbies, aconsellats per bufets d’advocats i assessors d’inversions llargament especialitzats en evasió legal o ilegal.
Encara és més evident que la tímida pujada d’impostos als 0,4% dels contribuents més rics, en estudi per part de l’actual govern, hauria d’aixecar una ovació més que no l’oposició manifestada pel PdeCat i altres.

3 comentaris:

  1. Tens raó que per un 0.4 no n'hi ha per protestar
    Però sempre s'amaga que pagant el mateix tipus qui guanya més ja paga més. I en el món imperfecte .on som si es fa pagar més els guanys els de molt capital se'n van a un altre pais o en una altra regió.

    ResponElimina