23 de gen. 2019

El mite d’Emporium també designava un night-club

El nom d’Emporium ja era un mite de prestigi abans de l’inici de les excavacions oficials de la ciutat greco-romana d’Empúries el 1908. Al Glosari publicat el 19 de gener del 1906 al diari La Veu de Catalunya, el rimbombant Eugeni d’Ors escrivia un article titulat “Emporion”. No es referia exactament a Empúries, que encara no havia estat “descoberta” pels arqueòlegs oficials, sinó a l’òpera Emporium d’Enric Morera, amb llibret d’Eduard Marquina, estrenada al Liceu el 20 de gener del 1906. L’incípit del llibret operístic precisava: “L’acció passa a Emporium, al finalisar la dominació romana”. Un cop començat a excavar el jaciment, el nom d’Emporium va designar també un night-club barceloní obert el 1927 per Emili Serrats Soler. El nom
del local no al.ludia a muses gregues ni bacants romanes, simplement la família Serrats era originària de l’Escala.
L’any anterior havia obert el cinema Emporium al barri del Clot (al carrer Independència núm. 238) i el 1900 la botiga d'instruments i partitures Musical Emporium a la Rambla de Canaletes núm. 129.
Els pares del fundador del night-club Emporium, Jaume Serrats Ros i Teresa Soler, es van domiciliar a Barcelona i van tenir set fills. Un d’aquests fills, Emili, va crear el local del carrer Muntaner núm. 4 i li va posar el nom de clara ressonància de l’origen familiar. Per als noctàmbuls es convertiria en quasi tan mític com el jaciment real d’Empúries.
Era una sala de balls moderns amb servei de senyoretes per aprendre’n a la pista. A la postguerra va mantenir les “chicas de alterne” i va convertir-se en un dels nigth-clubs habituals del públic benestant. Alternava les varietés amb cantants d’anomenada: Josephine Baker, Jacques Brel, Charles Aznavour, Gilbert Becaud, Juliette Greco, Tete Montoliu amb el seu conjunt Tropical, Joan Manuel Serrat als començaments professionals el 1966, etc.
L’Emporium va ser adquirit el 1979 pels germans Antonio i Ramón Riba, antics propietaris de la sala de festes Scala, que el van rebatejar Muntaner 4. El 1994 es va convertir en Sala Muntaner de teatre, la qual ha tancat les portes fa pocs mesos. El fundador de l’Emporium, Emili Serrats, va morir el 1993, als 87 anys.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada