27 d’abr. 2019

Els meus llibres “argentins”, aniran a Buenos Aires?

No formo part de la llista de 56 escriptors catalans invitats a la Feria del Libro de Buenos Aires, que se celebra fins el 16 de maig i que enguany té Barcelona com a ciutat invitada. L’administració catalana inverteix una partida de 609.000€ per cobrir les despeses de la invitació. Ignoro si aquests dos llibres meus de la foto adjunta es trobaran entre els 10.000 exemplars de 700 títols diferents editats a Catalunya que s’hi posaran a la venda. El primer es va publicar el 1999, el segon el 2002. També n’he publicat d’altres relacionats, com Barcelona tercera pàtria del tango (1990, amb Patrícia Gabancho), Gardel a Barcelona i la febre del tango
(2001), De Carlos Gardel al tango electrónico (2008) i Diccionario del tango en Cataluña (2009). Ignoro igualment si formaran part de l’expedició.
Dintre de les activitats paral.leles del certamen, s’hi presenta una exposició sobre la figura de l’editor barceloní Antoni López Llausàs, muntada per Julià Guillamon. Va fundar la llibreria Catalonia a Barcelona, l’Editorial Sudamericana a Buenos Aires i, finalment, Edhasa de nou a Barcelona.
Anys enrere em vaig reunir als despatxos de Buenos Aires de l’Editorial Sudamericana amb la directora Glòria López Llovet, néta del fundador. Un dels temes de la trobada va ser la meva estranyesa sobre l’absència de cap biografia sobre López Llausàs. La néta em va aclarir que ella n’era la principal culpable.
Havia heretat i conservat els papers inèdits de l’avi, però li feia una mandra insalvable enfrontar-se al gavadal de documents derivats d’una vida excepcional. No sabia si algun dia ho faria. Tampoc no tenia decidit si els cediria perquè algú altre elaborés la biografia pendent.
Celebro que vencés la mandra quan, més endavant, va anar a visitar-la Julià Guillamon per documentar l’exposició “Literatures de l’exili”, patrocinada per l’administració catalana. El va conduir a la finca familiar Quinta La Gloria, el va invitar a un asado i va baixar de l’altell les capses de documentació arxivada. Julià Guillamon s’ha convertit en un especialista.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada