6 de maig 2019

Rosalía es rendeix a l’evidència que Gardel cada dia canta millor

Als recents concerts multitudinaris de Nova York i San Francisco, la jove cantant de moda Rosalía ha ofert a cappella com a propina de cloenda de l’actuació el tango “Volver”, de Carlos Gardel, en la versió aflamencada des del 2006 per Estrella Morente al film homònim de Pedro Almodóvar. El resultat de la versió és consultable a YouTube i opinable, però la vigència dels tangos de Carlos Gardel sembla indiscutible més de vuitanta anys després de la seva mort. La llegenda afirma que Gardel cada dia canta més bé, com ho confirmen les joves veus que continuen incorporant-lo
al seu repertori.
“Volver” és dels tangos melòdics (més exactament un tango-cançó) de l’última etapa del cantant, marcada per la col.laboració amb el lletrista i compositor Alfredo Le Pera, la qual donaria fruits de gran popularitat amb l'ajuda de les pel.lícules de cinema: “Cuesta abajo”, “Cuando tu no estás”, “Golondrinas”, “Melodía de arrabal”, “Silencio”, “Soledad”, “Sus ojos se cerraron” o “Volvió una noche”, etc.
En el cas de “Volver”, pertany a la pel.lícula del 1935 El día que me quieras, rodada el gener i estrenada a títol pòstum, atès que Gardel i el seu col.laborador Alfredo Le Pera van morir el juny d’aquell any a l’accident d’aviació de Medellín. El film contenia alguns dels tangos que es convertirien en més famosos: “Volver”, “Sus ojos se cerraron” i “El día que me quieras”, tots tres amb música de Gardel i lletra de Le Pera.
El cantant entonava “Volver” des de la borda d’un transatlàntic que el portava de retorn a Buenos Aires, amb un fons de cel.lístia titil.lant, encara que es tractés d’un sumari decorat. La crueltat del destí faria que en realitat no tornés mai més a Buenos Aires en vida.
Les circumstàncies reals de la composició dels tangos popularitzats per Gardel sempre han passat a un discret segon pla, igual com els detalls de la seva biografia, davant del llegat artístic del cantant, del miracle que cada dia canta millor.

Post scriptum: Mayte Martín té enregistrada una esplèndida versió del tango gardelià “El día que me quieras (amb Tete Montoliu al piano, al disc Free boleros) i Miguel Poveda de “Volver”, “Sus ojos se cerraron” i “Cuesta abajo” (amb Rodolfo Mederos al bandoneó al disc Diálogos de Granada a Buenos Aires).

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada