20 de jul. 2020

Cau a trossos la cèlebre fàbrica de puros Partagàs a l’Havana

El cèlebre edifici barroc de la fàbrica d’havans Partagàs, oberta el 1845 pel fundador català Jaume Partagàs en ple centre de l’Havana, va tancar per amenaça de ruïna el 2011. La producció es va traslladar en espera de restauració, com tot el centre històric de la capital cubana. A la planta baixa es mantenia en activitat la botiga Partagàs de venda al públic, la més coneguda a l’epicentre mundial de l’especialitat. Ara també acaba de tancar, pels mateixos motius. Encara vaig poder visitar en detall aquesta fàbrica en plena activitat durant la redacció del meu llibre Cigars, la cultura del fum (Ed. La Magrana, 1998) i comprovar de prop el procés d’elaboració manual del millor tabac del món. Les
operacions de torcido semblen senzilles i són un ofici de màxima perícia, malgrat que la tècnica manual només protagonitza una part del misteri. L'altra part, igualment indispensable, la posa cada fumador amb la contribució predisposada del seu desig il.lusionat.
La passió dels havans s'encén abans de calar-hi foc, instant que paradoxalment significa l'inici de la seva extinció. Primer el cigar ofereix una carnositat evident, una sedositat aconseguida en un llarg recorregut d'habilitats. Un bon puro es fa mirar. El tacte supera tot seguit la satisfacció de la vista. Un bon cigar es fa palpar amb el tou dels dits i respon amb una tendresa indescriptible, segura de la seva fermesa i de la disposició a ser compartida, com si també es delís d'encendre's. La tendresa no ha significat mai fragilitat ni estovament.
Masegar amb delicadesa un teixit cel.lular viu i avinent permet comprovar per la via tàctil un món de sensacions encarnades i disposar-les a ser consumades, consumides. Un bon cigar es prepara. Potser no ha fet mai res més que això, preparar-se per aquest instant. Només demana que s'hi estigui a l'altura a l’hora de fer coexistir la suavitat amb la fortalesa, la rotunditat amb els matisos que li donen sentit, la flama amb la fabulosa fecunditat dels capricis del fum. Un bon cigar es fuma, no es crema.
Després de tants anys transcorreguts, continuo preferint la marca Partagàs. Que traslladin les instal.lacions on vulguin.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada