14 de jul. 2020

Dante Alighieri no tornarà mai més a Florència: una maledicció

No crec en malediccions llegendàries, però em sembla que existeixen. És l’única explicació que trobo a la insòlita decisió de la Galeria dels Uffizi de no organitzar la magna exposició del setè centenari de la mort de Dante Alighieri l’any vinent a Florència, sinó a la petita ciutat de Forlì. Ni tan sols set segles desprès de mort el Dant no tornarà a la ciutat natal, de la qual va abjurar a la Divina Comèdia. Un dels poetes més reconeguts de tota la història i forjador de la llengua italiana moderna, era nascut a Florència el 1265 i va morir desterrat a Ravenna el 1321. La seva estàtua presideix la plaça més gran de Florència, davant la basílica de Santa Croce, a l'interior de la qual es contempla el mausoleu del poeta. L’estàtua i el mausoleu pretenen dissimular que Dante no va morir ni es troba inhumat aquí. Florència el va desterrar el 1302 per culpa de les lluites
polítiques intestines entre els dos bàndols locals de güelfs (defensors del papa) i gibelins (patidaris de l'emperador germànic). Al desterrament va escriure els 14.233 versos de la Divina Comèdia, el seu viatge imaginari a l'infern i al purgatori de la mà del poeta llatí Virgili i al paradís de la mà de la platònica Beatriu. 
El van invitar a retornar a Florència el 1311 si es penedia públicament. La negativa li va costar la pena de mort en contumàcia, fins i tot contra els descendents. Ell hi va correspondre maleint als seus versos els conciutadans florentins. Contra aquesta maledicció encara no han pogut fer-hi res els nombrosos intents de rehabilitació plantejats durant els últims segles pels florentins. Continua obstinadament enterrat a Ravenna.
Florència ha reconstruït la casa natal, ha anul.lat l'antiga condemna i l'ha distingit amb tots els títols honorífics possibles, però ell va rebutjar en vida la primera amnistia i els seus versos immortals deixen molt mal parada la capital toscana. La història i la justícia poètica encara no han absolt Florència de l'expulsió de Dante. La Galleria dels Uffizi no ha gosat muntar a Florència la gran exposició del setè centenari de la seva mort, a Ravenna.

1 comentari: