15 de març 2021

Una altra situació insòlita l’estiu vinent: no pagar a l’autopista

Els últims temps han estat abundants en situacions insòlites, a les quals caldrà sumar el fet de poder circular sense pagar per l’autopista de Tarragona a la frontera francesa a partir del 31 d’agost vinent, talment com l’efecte d’una altra anhelada vacuna. El govern central acaba de confirmar i reconfirmar que la concessió del peatge expira i no serà allargada un cop més. El 26 de juny del 1970 el general Franco inaugurava oficialment el tram de l’autopista AP-7 de Cardedeu a Maçanet de la Selva, que des d’un any abans estava en servei de Barcelona a Granollers. Només un any més tard la nova via unia Barcelona amb Girona i el 1976 amb la frontera. Hem pagat doncs durant més de cinquanta anys el concessionari privat d’aquesta obra pública. El contracte de concessió per 35 anys especificava que serien improrrogables, però que es van prorrogar fins el 2021. En paral.lel, aquest mig segle no ha estat suficient per enllestir la posada al dia o el desdoblament de la carretera Nacional II a les mateixes comarques.
El 2017 una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid va obligar l’Estat a indemnitzar amb 1.494 milions d’euros la companyia d’autopistes Abertis. La resolució judicial destapava un cop més el mecanisme pervers pel qual les grans empreses privades concessionàries de serveis públics no assumeixen el risc inherent a qualsevol negoci i obliguen per contracte a indemnitzar-les en cas de no assolir les expectatives de rendiment de les seves inversions. Si aquestes expectatives augmenten, negoci rodó per al concessionari. Si disminueixen, els seus interessos es veuen igualment coberts per l’erari públic.
La campanya “Prou peatges. No volem pagar” va sumar adeptes amb rapidesa l’any 2012 a les autopistes catalanes, però no va trobar prou suport polític i es va extingir amb la mateixa rapidesa. Catalunya té l’escàs honor de comptar des del 1969 amb l’autopista de peatge més antiga d’arreu d’Espanya. El seu alliberament hauria de donar peu a algun estudi sobre el negoci de la concessionària durant aquest mig segle.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada