26 de maig 2021

Coses que em deia la vaca blanca camí de Sant Baldiri de la Taballera

Diumenge passat al Port de la Selva era la festa de Sant Baldiri gloriós i vam fer l’esplèndida caminada fins l’ermita de bosc de Sant Baldiri de la Taballera a la recerca d’alguna indulgència, A l’altura del Mas Puignau vam topar amb la vacada que hi pasturava en llibertat i vam acabar fent petar la xerrada amb els bòvids que s’hi avenien. Un banyut exemplar, de pelatge blanc quasi immaculat, em va donar conversa amb paraules que no m’esperava. Em va explicar que mengen de tot, contínuament, fins i tot dues vegades repetides, atès que els ruminants regurgiten per tornar a mastegar. Són herbívors que ho converteixen tot en carn. Porten penjat a cada orella el piercing de plàstic, les arracades dels cròtals com a sistema d'identificació amb número individual, data de naixença, país d'origen, nom del propietari i codi de barres, de manera que el rastreig sanitari de cada exemplar est troba garantit des del primer instant fins a la carnisseria.
Va afegir davant la meva sorpresa que totes les vaques de carn són reproductores o nodrisses, la qual cosa significa que es passen la vida vedellant, amb periodicitat anual. La pràctica totalitat dels vedells no arribaran mai a l'edat de vaca, a partir dels dos anys, però l’ínfima minoria que ho aconsegueix pot viure fins a divuit o vint anys.
Per acabar de desconcertar-me va concloure que els humans estem ben equivocats quan pensem que el toro disposa de l'harem de la vacada segons el lliure arbitri de la seva voluntat lúbrica, sobirana i dominant. Els mascles de diverses espècies s'ho pensen, però en realitat el toro només munta la vaca quan aquesta ho decideix. L'efluvi de les feromones i el posat avinent de la gropa el criden a capítol. Algun dels dos implicats de la parella --potser tots dos-- fan la comèdia de voler i doldre, però tot seguit queden asserenats, momentàniament feliços i acomplerts.
S’acostava l’hora d’anar a dinar, encara ens quedava un bon tros de camí i davant del carés que adoptava la conversa, em vaig acomiadar de la vaca blanca educadament i pensatiu.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada