10 de set. 2021

Difícil imaginar Emma Corrin en el paper de Lady Chatterley

La jove actriu britànica Emma Corrin, llançada a l’estrellat pel paper de lady Di a la sèrie The crown, protagonitzarà també a la plataforma Netflix l’adaptació televisiva de la famosa i escandalosa novel.la L’amant de lady Chatterley, malgrat que la seva imatge innocent s’adigui poc d’entrada amb el paper. El personatge creat per l’escriptor D.H. Lawrence a la novel·la del 1928 s’inspirava en la seva muller, la baronessa alemanya Frieda von Richtofen, i en l’amant carabiniero italià que tenia amb coneixement de l’escriptor malalt i disminuït, mentre el matrimoni vivia a Spottorno (Ligúria). Lady Chatterley s’enfrontava al puritanisme de les classes dirigents angleses i creia que l’amor carnal és un fruit natural de la vida, una demostració que el poder del cos no es troba només a la ment, un valor de coneixement i una via d’experiència desvinculada de normes estrictes. Però relatar tot això representava una obscenitat.
La versió coneguda de la novel.la és la tercera, escrita dos anys abans de morir tuberculós. Primer els amors del guardabosc Oliver Mellors amb la seva mestressa i esposa de Sir Clifford Chatterley eren més castos, com a una història romàntica. Finalment Lawrence va madurar la convicció que per anar contra les convencions socials calia dir les coses pel seu nom.
S’havia exiliat a Itàlia, Mèxic i el sud mediterrani de França, on va morir el 1930, als quaranta-quatre anys. Els seus llibres van ser prohibits per l’església i pels tribunals. Expulsat d’Anglaterra amb la seva muller per immorals (i per suposat espionatge, atès que ella era alemanya), el llarg pelegrinatge de D.H. Lawrence va passar durant dos mesos per l’illa de Mallorca via Barcelona, d’abril a juny del 1929, des d’on va escriure als seus amics una poblada i vibrant correspondència recopilada per Aldous Huxley. Poc després moria a la localitat provençal de Vence.
El novel.lista Alberto Bevilacqua va dedicar posteriorment la novel.la A través de tu cuerpo a narrar la veracitat del ménage à trois entre D.H. Lawrence, la seva dona i el carabiniero Angelo Ravagli quan vivien a Spottorno, encoberts a la novel.la sota l’aparença del matrimoni de Sir Clifford Chaterley i el llenyataire que treballa al seu servei. Encara no m’imagino Emma Corrin en el fogós paper.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada