28 d’oct. 2021

El compte enrere fatídic de Venècia a l’aparador de la farmàcia Morelli

La cèntrica farmàcia veneciana Morelli ha cedit una petita franja del seu aparador per col.locar el comptador digital actualitzat cada setmana amb l’estadística oficial del web de l’Ajuntament sobre el degoteig fatídic d’habitants censats a aquesta ciutat incomparable, a la qual l’ocupació turística encareix fins a nivells prohibitius els habitatges dels residents. Van instal.lar-lo el 2008 i aleshores indicava la xifra de 60.704 habitants. Ara marca 50.502. És una manera lacònica de resumir el fenomen a la cara mateix dels milers de visitants que desfilen cada dia davant l’aparador de la farmàcia situadas al Campo San Bartolomei, presidit l’estàtua de Carlo Goldoni, al barri del pont de Rialto. La xifra es refereix als habitants censats del cèntric barri vell insular, a la ciutat històrica. El municipi de Venècia suma en realitat 265.000 habitants, traslladats massivament a la terra ferma de la immediata perifèria, on els habitatges i els serveis resulten més assequibles.
L'antiga primera potència europea del comerç, la Sereníssima República enriquida pel domini econòmic del Mediterrani oriental, treballa avui sense sortir de casa per al nou comerç mundial del turisme. Ven per hores el seu escenari a milers de viatgers que hi acudeixen a corrua feta.
L’aglomeració crea inconvenients, fins i tot abusos. És qüestió de gestionar-los amb una mica més d’eficiència, no pas d'interpretar-los com a fatals de necessitat. El comptador digital de l’aparador de la farmàcia Morelli alerta amb la xifra muda i minvant sobre aquesta necessitat, no pas sobre la mort inevitable de Venècia.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada