14 de febr. 2012

La tauromàquia parla francès cada cop més

Les arenes de Cotlliure
La decisió municipal anunciada aquest mes de febrer de demolir la petita plaça de toros de Cotlliure per destinar el terreny a estacionament de cotxes no ha d’induir a engany: la tauromàquia s’està convertint en una especialitat del sud de França, on es veu desproveïda de la retòrica castissa espanyola. Al Rosselló nord-català es manté la temporada taurina a Millars i sobretot la de
Ceret, on els toreros desfilen al començament de la corrida amb la música de la Santa Espina.
Al Llenguadoc, la temporada de Pasqua a Nimes gaudeix de celebritat internacional, així com la de Vic-Fesenzac a Gascunya, no tan glamourosa: “A Vic pels toros, a Nimes pels toreros”, diuen els  seguidors francesos.
L’empresari taurí i ex torero francès Simón Casas de acaba de ser nomenat el gener del 2012 director de la plaça madrilenya de Las Ventas, en paral.lel amb les que ja gestiona de Nimes, València i Mont-de-Marsan, en una decisió considerada com la culminació d'un lideratge tauromàquic francès.
Pel que fa a Cotlliure, les petites arenes van ser construïdes al costat de l’estació ferroviària el 1889. Les actuals instal.lacions desmuntables van ser posades al dia el 2001, tot i que ara ja només s’hi celebraven novillades estiuenques, arran de la festa major de Sant Vicenç el 16 d’agost. El delicat problema de l’estacionament dels cotxes a la localitat marinera durant l’estiu ha pesat en la decisió. 
D’altra banda, aquest 18 de febrer té lloc al Museu d’Art Modern de Ceret el col.loqui organitzat per cercle ATYP (Arte, Toros y Pensamiento) que comptarà entre d’altres amb el torero i pintor Luis Francisco Esplá, el torero i escriptor Alain Moncouquiol (Nimeño Ir), el pintor Claude Viallat i el músic Pascal Comelade, autor del cartell de les festes de toros de Ceret de l’any passat i del CD “Ceret de toros” amb la Cobla Mil.lenària.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada