3 de març 2012

El vi de Banyuls, l'esperit d'un microcosmos

Abans de ser un vi, el Banyuls és un territori mil.lenari i una cultura empedreïda, probablement la més antiga d'aquest extrem del Mediterrani. L'antiguitat salta a la vista davant la miniatura de paisatge "grec" dels quatre municipis sobre els quals s'estén l'apel.lació: Cervera de la Marenda, Banyuls, Portvendres i Cotlliure. El dibuix dels 6.000 quilòmetres de velles feixes de pedra seca, els murets de pissarra i les escorrenties empedrades en peu de gall s'enfilen pels pendents més inhòspits per aprofitar la magra capa de terra aspra, sovint
recuperada a mà de l'erosió de la pluja, cabàs a cabàs o bé a llom de mula.
El desig de futur també salta a la vista davant del nou celler del Grup Interproductor Cotlliure-Banyuls (CICB), construït amb una inversió de 12 milions d'euros (40 % de subvenció pública) per tal d’incorporar les noves tecnologies a una producció de 23.000 hectòlitres anuals, dividits per meitats entre vi dolç natural i vi sec convencional. Es tracta d’una cooperativa atípica de 750 viticultors, que posseeix la primera xarxa d'Europa de 300 venedors a dedicació exclusiva per a la venda domiciliària arreu de França del 70 % de la seva producció de vi de Banyuls, amb 340.000 clients registrats. 
Aquests vins d'aperitiu o de postres equivalen als portos, màlagues, garnatxes i misteles. El fruit d'aquest vinyer de mala petja i d'enorme bellesa facilita una sedositat incomparable al paladar, uns vins d'antologia. És el paisatge meditatiu de les "vinyes verdes vora el mar". Al confí del primer país productor de vi del món, Banyuls s'alça com un microcosmos sobreviscut.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada