4 de març 2012

“Partagás y nada más”

Són escassíssims els llibres d’autor sobre cigars havans, vull dir que no siguin catàlegs publicitaris més o menys encoberts. Per això encara és més important que els pocs que existeixen no desbarrin. Guillermo Cabrera Infante afirmava al seu llibre Puro humo amb molta lleugeresa a propòsit dels conreus del millor tabac del món al seu país natal: "El otro lugar mucho más famoso es Hoyo de Monterrey, que es lo que significa: un agujero en la tierra que perteneció a algún
Monte Rey más o menos".
S'equivocava de mig a mig, i encara sort d’aquell "más o menos" que semblava insinuar o amortir la possibilitat d'estar ficant la pota. Hoyo de Monterrey és la cèlebre finca, molt més plana que cap idea de forat, on el català Josep Gener Batet va fundar la seva plantació tabaquera a la comarca neuràlgica de Vuelta Abajo. Donaria nom a la marca de cigars que fabricava i que se segueix comercialitzant amb el prestigi de sempre. Jo encara recordo l’eslògan “Partagás y nada más”, fins i tot el continuo compartint en certa mesura.
Els catalans Jaume Partagàs i Josep Gener, entre d'altres, van tenir un paper protagonista en la naixença dels millors havans. Tot i això han tingut poca sort en la consideració històrica. Ho vaig exposar al meu llibre del 1998 Cigars, la cultura del fum, per al qual vaig visitar també la finca Hoyo de Monterrey a Vuelta Abajo, però els treballs editats en català tenen una capacitat limitada de combatre les imatges de circulació majoritària.
Josep Gener, fundador de la finca Hoyo de Monterrey, va néixer a l'Arboç (Baix Penedès) el 1831, va emigrar a Cuba, hi va fer fortuna amb el tabac i va retornar de gran a Catalunya, on va construir el luxós Palau Gener a la localitat natal, on va morir el 1900. A la seva fàbrica havanera de cigars, venuda pels descendents, s'hi fabricaven els Punch i els "Châteaux" de Dino Davidoff, a més dels Hoyo de Monterrey. Aquest últim nom no designa, doncs, cap forat propietat de cap Monte Rey, ni tan sols "más o menos".






0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada