3 d’ag. 2013

El “paisito” legalitza la marihuana i dóna una lliçó

La majoria d’esquerres a la cambra de diputats del país del president José Mujica, el més petit d’Amèrica Llatina, acaba d’aprovar la legalització de la marihuana tot reconeixent l’evidència, que de vegades és una cosa que costa molt reconèixer. L’evidència l’ha subratllada amb paraules ajustades el diputat uruguaià Sebastián Sabatini: “Estamos dando un paso histórico para cambiar una política basada en la doble moral y la hipocresía, que perjudica a los que tienen menos acceso a la justicia, criminaliza la pobreza y fracasó en todos sus objetivos”. A l’Uruguai no només acaben de despenalitzar el consum de marihuana, com a alguns
altres països, sinó també plantar-ne i comercialitzar-ne en quantitats controlades per l’administració pública com a manera de lluitar contra les màfies. La guerra oficial contra la droga ha donat lloc arreu del món a l’enorme negoci del narcotràfic i les seves àmplies repercussions en la corrupció del teixit social. Ha tingut exactament el mateix efecte promotor del gangsterisme que la Llei Seca contra l’alcohol als Estats Units dels anys 1920, sense voler aprendre’n la lliçó.
A Catalunya també va ser un dels governs més petits, el del municipi de Rasquera (900 habitants, Ribera d’Ebre), qui va impulsar l’any 2012 el projecte de plantació de marihuana per a l’autoconsum dels membres d’un club legal barceloní de fumadors amb 5.000 socis. El consistori va decidir democràticament en el ple municipal llogar terrenys amb aquesta finalitat, a un poble castigat per la crisi agrícola i que veia en la iniciativa una possibilitat de regeneració econòmica. L’advocacia de l’Estat va portar l’afer als tribunals i aquests van sentenciar que l’ajuntament de Rasquera no tenia dret a fer-ho. Van revocar l’acord municipal i van tancar l’assumpte, mentre la marihuana es continua produint i comercialitzant igual que abans pels conductes ilegals. El “paisito” i també el petit ajuntament de Rasquera han fet un pas en aquesta àrdua i minada lluita per reconèixer l’evidència.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada