18 d’oct. 2013

Els escàndols dels últims dies, sense anar més lluny

Aquest article també s'ha publicat a Eldiario.es, secció Catalunya Plural

Malgrat la crisi  i el nivell històric d’atur, la quantitat de grans patrimonis privats per damunt de 1.000 milions de dòlars ha augmentat a Espanya un 13 % durat l’últim any, segons l’informe anual sobre la riquesa mundial divulgat aquests dies pel banc Crédit Suisse, tot coincidint amb el que apunten estudis d’altres empreses especialitzades com Allianz i Cap Gemini. D’aquesta manera Espanya se situa al vuitè lloc dels països amb més milionaris del món, després dels Estats Units,
França, Alemanya, Itàlia, Regne Unit, Suècia i Xina.  Al mateix moment Caritas divulga el seu informe per mostrar que la pobresa guanya terreny a Espanya: 3 milions de persones sobreviuen amb menys de 300 euros mensuals, quan eren la meitat fa cinc anys. Caritas preveu que això empitjori, per la prolongació de les retallades, l’esgotament dels subsidis i el manteniment de la insòlita taxa d’atur.
Al seu VIII Informe de l’Observatori de la Realitat Social, estableix que “el 20 % de la població més rica concentra 7,5 vegades més de riquesa que el 20 % més pobre, el valor més elevat d’Europa”. A un altre estudi acabat de presentar sobre Impacte de la inflació en el comportament del consumidor, la consultora Nielsen afirma que el 48 % dels espanyols només ha pogut afrontar l’any 2012 les despeses relacionades amb l’habitatge, el menjar i els productes bàsics. El Fons Monetari Internacional, pel seu cantó, vaticina a l'últim informe d’aquests dies que el creixement econòmic no superarà a Espanya l’1 % i que l’atur no baixarà del 25 % de la població activa fins el 2018.
En paral.lel, el govern de la Generalitat anuncia que tampoc no pagarà el mes d’octubre les factures pendents d’abonar a farmàcies i entitats socials, com ja va passar el juliol amb escoles i hospitals, sense descartar nous ajornaments. Al mateix moment els fins ara president i director general de Caixa Penedès, la tercera caixa d’estalvis catalana, compareixen davant la comissió del Parlament de Catalunya que indaga sobre les causes de la seva fallida i l’autoassignació de retribucions milionàries i s’acullen tranquil.lament al dret a no declarar. 
El govern espanyol ha anunciat que les pensions augmentaran per sota de la inflació i no mantindran el poder adquisitiu, al mateix moment que la vicepresidenta Soraya de Santamaría repetia tres vegades en tretze minuts a la compareixença en roda de premsa de l’11 d’octubre que el 20 % dels aturats amb subsidi defrauden d’alguna manera les condicions de la prestació. Sobre els defraudadors fiscals de les grans fortunes en augment no va dir res.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada