3 de març 2015

L’exposició del mediterrani Dufy s’ha d’anar a veure a Madrid

La magna exposició de 93 obres del pintor francès Raoul Dufy, tan vinculat al sud mediterrani i a alguns artistes catalans de l’època, acaba d’obrir al Museu Thyssen-Bornemisza madrileny i no a Barcelona, dintre del costum consolidat dels últims anys. Se’n diu muntar una exposició, no només acollir-la de passada dintre d’una gira organitzada per altres. Nascut el 1877 a Le Havre, a l’atlàntica Normandia, Dufy va freqüentar des del 1903 el sud per descobrir el color meridional damunt del rastre de Cézanne, de Matisse i del seu amic de París Arístides Maillol, el pintor i escultor català de Banyuls que passava la meitat de l’any a la capital francesa i l’altra meitat a la localitat natal. El 1911 Dufy
es va casar amb Eugènia Brisson, una noia de Niça. A partir del 1923 col.laboraria amb el ceramista català Llorenç Artigas, amb qui va realitzar unes 200 peces.
La progressiva artritis patida des del 1937 el va portar amb freqüència als balnearis dels Banys d’Arles (Vallespir) i més endavant a Caldes de Montbui per recomanació de Manolo Hugué, al qual també havia conegut a París. El 1948 va fer una de les seves estades a Cotlliure, on va pintar al llibre d’honor de l’hotel dels Templiers l’aquarel.la amb la llegenda “Collioure sans voiles est un soir sans etoiles”, convertida amb el pas dels anys en divulgat cartell, fins i tot en rajola mural que encara es contempla a l’entrada de l’establiment. 
Malgrat el lligam de l’alegre pintura de Dufy amb el Mediterrani, les nombroses estades que hi va fer i els amics que hi va mantenir, l’exposició retrospectiva s’haurà d’anar a veure al Museu Thyssen-Bornemisza madrileny, propietari de quatre dufys al seu fons permanent i capaç d’aconseguir que el Centre Pompidou n’hi cedeixi temporalment 36 més, així com altres centres públics i col.leccionistes privats, fins al prop d’un centenar que presenta fins el 17 de maig. Se’n diu muntar una exposició antològica de producció pròpia.
I per si l'antològica sobre Dufy fos poc, el mateix Museu Thysen-Bornemisza madileny n'obre simultàniament  una altra aquests dies amb 53 obres del surrealista belga Paul Delvaux.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada