25 de set. 2018

L‘illa de Porquerolles, Georges Simenon i Josep Pla, que diu que hi va anar

Els 300 censats de la petita illa francesa de Porquerolles, connectada a vint minuts de vaixell de línia amb la ciutat de Toló, en plena Costa Blava provençal, resideixen al paradís sense saber-ho. Viuen del turisme de temporada, com a tot el litoral del Mediterrani europeu i part de l’altre. La circulació motoritzada només està permesa als residents, mentre que els milers de visitants formen un eixam brunzent de bicicletes de lloguer tan bon punt hi desembarquen. Abunden hotels, allotjaments turístics i amarradors de vaixells d’esbarjo. Fins ara l’illa anava associada a la celebritat del prolífic i turmentat escriptor belga
Georges Simenon, un dels més venuts de la història de la literatura, que hi va viure per temporades des del 1924, quan encara no havia triomfat i subsistia amb la venda dels quadres de la seva primera muller pintora, fins la guerra mundial del 1940. Actualment el seu Mas du Langoustier és un restaurant car.
Josep Pla diu que va entrevistar Simenon a l’illa durant el tèrbol any 1937. No s’ha aclarit si la llarga i deliciosa entrevista va ser inventada. A l’assaig Simenon i la connexió catalana, Xavier Pla la qualifica de misteriosa.
La filigrana planiana de la descripció de l’illa i la conversa mantinguda, inventada o real, es poden rellegir amb satisfacció als Retrats de passaport del volum 37 de l'Obra Completa, en realitat una traducció al català de la segona de les tres versions que va publicar-ne: el 1940 al diari Arriba, el 1942 al setmanari Destino i el 1945 de nou a aquesta revista, cada cop retocant, ampliant i matisant la història. 
L’illa de Porquerolles suma des d’aquest estiu un nou focus d’atracció, el mas provençal entre vinyes convertit en ampli museu de 300 peces d’art modern pel banquer mecenes Édouard Carmignac i el seu fill Charles. A la sala subterrània d’exposició de la Fundació Carmignac s’hi ha d’entrar amb els peus descalços, per connectar amb l’energia de la pedra... 
Rellegiu el Retrat de passaport de Josep Pla sobre Porquerolles i Simenon. Sembla escrit ahir mateix i també connecta amb l’energia de la pedra. Quan van acusar l’escriptor francès Blaise Cendrars d’haver-se inventat el viatge del seu famós llibre Prosa del Transsiberià, va replicar: “Què importa que jo hi hagi pujat, si us he hi fet pujar a tots vosaltres!”.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada