11 de febr. 2019

Prostitució a la Jonquera, una tradició arreladíssima

Catalunya ostenta el trist rècord d’acollir el bordell més gran d’Europa, el Paradise de la Jonquera, inaugurat el 2010 com ampliació d’una llarga tradició. Les consciències es tranquil.litzen amb rapidesa, com si es tractés d’una fatalitat inevitable amb rang d’ofici més antic del món, malgrat que el qualificatiu sigui una ximpleria. N’hi ha prou amb dissimular, encara que s’hi infringeixi la llei. També es consolen pensant que la majoria de la clientela és francesa, com a la resta de negocis de la zona. Qualsevol frontera acostuma a ser un focus d’activitats subterrànies. La més transitada d’Europa occidental  és la catalana del Pertús i la Jonquera des de la implantació del turisme. Hi passen cada any sis milions de persones. Dóna peu a una activitat de visible pes específic –i ara deixo a part l’invisible. Diuen que els seus grans supermercats facturen entre 1,5 i 2 milions d’euros per dia. La facturació dels macro-prostíbuls resulta més difícil de calcular. Les escletxes de la normativa són l’especialitat dels responsables del ram i els seus advocats, amb la certesa
que la llei permet una part d’aquesta activitat. El Paradise (3.000 m2, 80 habitacions, 150 prostitutes a l’estiu, sales d’espectacle amb capacitat per a 600 clients) va obrir amb els permisos legals immaculats, després d’una sentència favorable del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Pocs dies després el seu propietari José Moreno Gómez va mantenir-hi una trobada amb la premsa a cara orgullosament descoberta i va manifestar: “No sé d’on venen les crítiques, no hi veig motiu. Nosaltres hem muntat un negoci perfectament legal. Atraiem públic, que de retruc consumeix als restaurants. A més, les 150 senyoretes aquí presents donen feina a les perfumeries, les botigues de roba i les perruqueries. I els competidors, prop d’aquí, també es beneficien de les nostres instal.lacions. Estic convençut que el nostre paper és important en la societat. Som una muralla contra la violació”.
L’activitat del Paradise palesa la manca de normativa que faci front a l’esclavatge modern representat per aquesta activitat, associada a delictes com proxenetisme, immigració il.legal, falsificació documental i blanqueig de diners. Són els delictes pels quals ha estat jutjat en diverses ocasions a l’Audiència de Girona el propietari i administrador José Moreno Gómez.
La consellera d’Interior del govern tripartit de la Generalitat, la socialista Montserrat Tura, va veure frenat el seu esborrany de projecte de llei del 2006 que plantejava prohibir els macro-bordells i autoritzar només locals reduïts, autogestionats per les pròpies prostitutes i fiscalitzats per l’administració. L’enduriment del Codi Penal davant de les màfies que dominen el sector depèn del Congrés de Diputats i continua als llimbs.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada