4 de març 2020

Fa cent anys del debut, de la irrupció periodística de Josep Pla

Ha passat desapercebut el centenari del debut del jove Josep Pla l’any 1919 al diari barceloní Las Noticias i poc després a La Publicidad, que l’abril del 1920 l’enviaria de corresponsal a París, als seus vint-i-tres anys acabats de complir. Aquell debut periodístic va resultar sonat. El fugaç pas de becari anònim per Las Noticias deixaria poc rastre, en canvi el fitxatge a l’edició vespertina de La Publicidad com a comentarista de la secció “Los libros” i altres tasques complementàries li permetria començar a alçar-se de manera insolent contra el cànon, la jerarquia cultural establerta, el
corrent literari dominant, l’academicisme assentat. La postura es basava en la convicció personal lliurement defensada, que a les reelaboracions dels seus escrits durant la postguerra aigualiria en alguns aspectes.
Josep Pla va descobrir des del 1919 en l’exercici de l’articulisme periodístic un gènere que de vegades podia ser plenament narratiu, inclús novel.lesc de manera incipient. La descoberta esdevindria d’immediat quasi monogràfica en la seva producció. Altres autors de la mateixa època, com Josep M. de Sagarra, podien combinar l’articulisme amb la poesia, el teatre i la novel.la. Ell no.
L’articulisme el va abduir ni que fos per intentar guanyar-se la vida, però també perquè encaixava amb l’opció d’escriure i publicar a raig, en sèrie, de manera constant, impacient i accelerada, d’aprofitar-ho tot per a la impremta. En aquest sentit, la flama va trobar la metxa.
La seva entrada del 1919 a La Publicidad es convertiria en autèntica revelació d’un jove tot sovint polèmic i molt aviat reconegut. La pràctica del periodisme imprimiria a la seva escriptura un canvi estilístic afermat en la direcció que el faria famós. Més que un debut, va ser una irrupció, ara fa cent anys.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada