21 d’ag. 2020

El vi de Banyuls ja no en té prou amb una campanya publicitària d’impacte

L’any 1982 els viticultors de Banyuls van llançar a escala de tot França aquesta campanya publicitària que marcaria època. L’estil gràfic tenia com a principal objectiu rejovenir la imatge d’un vi molt tradicional, tant en la versió de taula com de vi dolç aperitiu o de postres. Aleshores ho va aconseguir i el 2011 la cooperativa que aplega 700 productors de la denominació inaugurava un nou celler ultramodern al Mas Ventós, del qual encara arrosseguen el deute amb dificultats creixents. L’extensió de feixes de pedra seca i les vinyes verdes vora el mar que dibuixen la personalitat del vi de Banyuls al llarg dels quatre municipis de la denominació (Banyuls, Cotlliure,
Portvendres i Cervera) representen alhora el seu taló d’Aquil.les, pel cost de producció més elevat que no als vinyers de la plana extensius i mecanitzats.
Les xifres del vi de Banyuls són reduïdes, malgrat la seva anomenada. De les 30.000 hectàrees de vinyer del Rosselló, només 1.500 pertanyen a la denominació Banyuls Ni tan sols domina en la categoria de vins dolços naturals, la majoria dels quals provenen ara de la plana de Ribesaltes i Maurí.
L’inconvenient del terreny en pendent, que les pluges escasses però violentes poden descarnar fins a l’os, va donar peu a la tècnica de les feixes esgraonades de pedra seca, de vegades sense més de dos metres d’amplada útil. El vi de Banyuls és un territori mil.lenari i una cultura empedreïda, probablement la més antiga d'aquest extrem del Mediterrani, però a partir d’ara necessitarà alguna més que una bona campanya publicitària per eixugar deutes i sobreviure de manera rendible.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada