24 d’ag. 2020

Tot el secret (o quasi) d’un aperitiu Spritz Suze al Motel de Figueres

El Motel Empordà de Figueres i el seu germà bessó de l’Almadraba Park Hotel a Roses continuen honorant invents culinaris del fundador Josep Mercader que van marcar època, però el senyor Mercader va morir el 1979 i el seu talent s’ha vist renovat pel gendre Jaume Subirós i ara també els seus fills. Una de les màximes de Mercader i per tant també de Subirós era valorar el producte de proximitat i no perdre mai de vista que França forma part d’aquesta proximitat. De l’inventari pendent de les genialitats de Jaume Subirós, avui em limitaré al seu aperitiu Sprit Suze. Es tracta d’un combinat molt popular al nord d’Itàlia, sobretot a les
zones antigament ocupades pels austríacs, els quals hi van deixar l’spritz. La paraula alemanya deriva de spritzen, que significa ruixat o esquitxat, en aquest cas amb soda.
La gràcia del cèlebre spritz és que no té una sola recepta canònica, encara que la base de partida sigui sempre la combinació de vi blanc d’agulla (o xampany) amb Campari o qualsevol altre vermut amarg i soda. Hi ha centenars de spritzs diferents que juguen amb les variables d’aquesta combinatòria i aquí és on intervé el talent de cada autor.
Jaume Subirós hi va aplicar el principi de proximitat i va substituir el Campari per licor Suze, aperitiu tradicional francès de la família dels amargs que es produeix a les grans destil.leries Byrrh construïdes per l’arquitecte Gustave Eiffel a la vila de Tuïr, prop de Perpinyà. El toc de Subirós, amb algun ingredient complementari mantingut en secret, s'ha convertit en un encert personalíssim que iguala o supera els millors spritzs italians. (foto Josep M. Dacosta)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada