23 d’oct. 2020

Avui divendres la Bisbal d’Empordà recorda el secretari de Gardel

Avui divendres a les 20h al Teatre Mundial de la Bisbal d’Empordà m’han demanat de pronunciar la conferència “Carlos Gardel i Josep Plaja, aquella febre del tango” sobre el secretari del cantant argentí durant els últims mesos de la seva vida a Nova York, arran dels actes d’homenatge organitzats en record d’aquest bisbalenc i de la col.locació d’una placa commemorativa al seu domicili. A més de la conferència i la inauguració de la placa, el programa inclou demà ballada de tangos i projeccions d’un documental sobre Plaja i de la pel.lícula de Gardel “Cuesta abajo”, a la qual apareix com a figurant. Josep Plaja Gasch (1900-1981) treballava el 1934 com a traductor als estudis

novaiorquesos de la Paramount on rodava Gardel. Allí va ser contractat pel cantant com a professor particular d’anglès i va formar part de la seva gira al llarg de diversos països sud-americans. Es convertiria en un dels tres únics supervivents entre els disset morts de les dues avionetes que van xocar a les pistes de l’aeròdrom de Medellín (Colòmbia), accident que costaria la vida al cantant el 24 de juny del 1935.

Després de cinc anys d’hospitalització a Nova York i diversos transplantaments de pell, amb la cara desfigurada per les flames i les mans amputades, Josep Plaja va tornar a la Bisbal d’Empordà i va viure fins més enllà dels vuitanta anys al domicili de la plaça Verdaguer núm. 4, solter i a cura de dues nebodes. Àmpliament conegut amb el sobrenom de “Joe” per la seva etapa nord-americana i també com “el secretari de Gardel”, continuaria exercint com a professor particular d’anglès fins a la jubilació. També continuaria sostenint, com tants altres i amb molta raó, que “Gardel cada dia canta millor”.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada