19 de març 2021

Una cita a Venècia el tercer dissabte de juliol amb codi QR

Més d'un terç de la població de Venècia va morir l'any 1575 arran d'una pesta portada per naus genoveses a través de la Ruta de la Seda. Un cop superada la pandèmia, la Sereníssima República va encarregar a l’arquitecte Andrea Palladio en agraïment una església votiva. Va ser la petita meravella del Redentore, abocada al canal de la Giudecca, al costat de la gran basílica del mateix arquitecte a San Giorgio Maggiore i de la Salute el segle següent sobre la mateixa línia visual. Estrenada el 1592, es convertiria en tradició muntar un pont provisional de barques cada tercer cap de setmana de juliol per anar en peregrinació sobre les aigües del canal al Redentore a agrair el final de la pesta. La “Festa del Redentore” s’ha mantingut fins avui com una de les principals de la ciutat, amb el pont de barques, les regates i els focs artificials. Una nova pesta va impedir-ne la celebració l’any passat, veurem el juliol vinent.
Seria difícil posar d’acord les opinions sobre l’obra més atractiva de Palladio, però el Redentore tindria molts números per l’encert de les dimensions reduïdes al costat de les grans basíliques venecianes veïnes. Sobre la “Festa del Redentore” també seria difícil posar d’acord les opinions.
A alguns la façana del Redentore encara ens agrada més fora de les dates assenyalades, en la pau d’un dia qualsevol, vista frontalment des del moll de les Zattere, més espaiós que la majoria i acarat al sol de migdia. "Un viatger una mica experimentat sap que és l'indret més bell del món", va sentenciar Philippe Sollers.
A aquest moll s’hi produeix cada dia un miracle al moment de l’Ángelus. Les campanes de les esglésies quasi contigües del Redentore i les Zitelle entaulen un diàleg sonor i la caixa de ressonància del canal sembra en l'aire un so tan majestuós com el Glòria compost pel venecià Antonio Vivaldi. El dia de la “Festa del Redentore” el batibull no deixa escoltar res. Tot i així el tercer dissabte de juliol vinent potser transigiria de bon grat davant l’aglomeració, amb el salvífic codi QR de vacunació rebuda a la butxaca.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada