29 de des. 2021

Un escàndol molt britànic a la Costa Brava, sense anar més lluny

La plataforma HBO estrena avui amb gran reforç publicitari la sèrie Un escándalo muy británico sobre el sonor procés de divorci el 1963 als tribunals britànics de la rica hereva americana Margaret Campbell i el seu segon marit, que aquest va guanyar a força d’esventar el nom dels nombrosos amants de la seva muller. Això mateix va passar amb el divorci a Londres de Dorothy Webster, que el 1927 es convertiria en la “russa” del castell de Cap Roig a Calella de Palafrugell per fugir de les repercussions d’aquell judici. Ho va fer en companyia del segon marit, el rus blanc Nicolau Voewodski (foto adjunta). Sempre hi ha hagut a la Costa Brava propietaris russos de caràcter reservat, però si el matrimoni era d'un rus i una anglesa baquetejada als tribunals pels seus costums privats, l’excentricitat potencial es duplicava. Un cop airejada la vida secreta poc puritana de Dorothy Wesbter, va ser l’artífex de la construcció del castell i el jardí botànic de Cap Roig com a lloc per emprendre una nova vida lluny del país d’origen.
El matrimoni va obrir el jardí de la finca a la visita pública a partir del 1934. No van poder culminar el castell fins el 1974, gràcies al contracte vitalici de cessió de la finca després de la seva mort a la Caixa d’Estalvis de la Diputació de Girona, actualment CaixaBank. Nicolau Voevodski hi va morir el 1975, Dorothy Webster el 1980.
Els actuals visitants o els assistents al festival d’estiu de Cap Roig coneixen poc els orígens d’aquesta finca, la procedència d' El llegat d’un somni, com es titula el llibre que vaig dedicar al “rus” i la “russa”. També hi relato el procés de divorci del primer marit d’ella, tan escandalós o més que el de Margaret Campbell tres dècades dècades més tard, que ara dóna peu a la sèrie televisiva internacional.

 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada