25 de jul. 2022

Un any i mig després, la carretera del Coll de Banyuls continua miserablement tancada

Durant els anys de corresponsal a Barcelona del diari L’Indépendant em desplaçava amb freqüència a Perpinyà i vaig intimar una mica amb la psicologia particular de les forces de policia dels dos cantons de la frontera que la vigilen. Semblava que els molestés la lliure circulació de persones, establerta com un dret intra-europeu al Tractat de Schengen. El president Macron va visitar el post de la Jonquera-Pertús el 5 de novembre del 2020 i va comprometre’s a reforçar la vigilància per qüestions atribuïdes a la lluita antiterrorista i la immigració ilegal. L’1 de gener següent el govern francès prohibia la circulació a deu carreteres frontereres secundàries, del País Basc al Mediterrani, la majoria de les quals continuen tancades i barrades. L’escàndol més coent no és que ho decidís unilateralment, sinó que un any i mig després el govern d’Espanya, amb competència exclusiva en matèria de fronteres, no hagi reaccionat. Algunes van reobrir al cap de sis mesos, com la de Maçanet de Cabrenys a Costoja pel pont del Riumajor, però continua tancada la del Coll de Banyuls entre Espolla i Banyuls.
La  carretera que tramunta l’accessible coll era una pista forestal en mal estat, un camí històric de contrabandistes que vaig descriure al meu llibre del 1984 El Pirineu, frontera i porta de Catalunya i que he tornat a detallar en el seu renovat estat actual al llibre del 2021 Banyuls mon amour. Va ser convertida en via de quatre metres d’amplada pel departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, amb obres executades per etapes entre el 1999 i el 2007, culminades pel conseller del ram i antic alcalde de Girona, Joaquim Nadal. Per la part francesa també van asfaltar la pista que uneix el mar de Banyuls amb el coll. Tot plegat ha quedat miserablement condemnat, amb grans rocs entravessats, per la decisió arbitrària del govern francès i la inacció de l’espanyol.
Acaba de canviar el prefecte o governador civil de Perpinyà, un alt funcionari procedent del ministeri de l’Interior especialitzat en qüestions de seguretat. L’ha rellevat un antic cap de gabinet adjunt del president Macron, al qual algunes associacions i autoritats locals ja han demanat que reobri d'una vegada els passos fronterers.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada