29 de set. 2022

Les anxoves de llegenda als esmorzars de l’Almadraba de Roses

Al bufet d’esmorzar de l’Almadabra Park Hotel de Roses, com també al seu germà gran del Motel Empordà de Figueres, sempre es troba a disposició dels clients acabats de llevar una esplèndida plata d’anxoves confitades de la casa. Aquest "caviar" del Mediterrani i del Cantàbric és un luxe que només a la Península Ibèrica es manté com a plat per ell mateix, mentre que a Itàlia i arreu s’utilitza sobretot de condiment en amanides, pizzes i salses. El boqueró fresc de bona mida esdevé anxova un cop escaparrat, esbudellat i confitat en sal, oli i pebre. Confitar anxoves és una tècnica ancestral que pot semblar bàsica i en realitat necessita una destresa subtil i sàvia per no espatllar-les. El municipi de l’Escala (10.000 habitants) suma sis empreses dedicades a l’anxova (a la vila cantàbrica de Santoña n’hi ha seixanta). Se’n salen igualment a molts pobles de la costa, tant a nivell professional com domèstic.
Les anxoves de l’Almadraba i del Motel cobren una segona vida celestial quan serveixen per preparar les famoses raspes o espines fregides que la casa manté en aperitiu, també per invenció del fundador Josep Mercader. Al llibre Els cinquanta primers estius de l’Almadraba Park Hotel, quasi una novel.la, l’hereu Jaume Subirós explica un episodi revelador: al bufet d’esmorzar els clients estrangers solen inclinar-se per aliments que ja coneixen, fins que un dia va observar que un hoste alemany es decidia a tastar les anxoves confitades de la plata i se’n mostrava visiblement complagut. Aleshores Subirós es va dir, en una reflexió silenciosa i espontània: “Em sembla que alguna cosa hem fet bé”...


2 comentaris:

  1. M'ha agradat llegir aquesta "Apologia de l'anxova", avui, que a l'Escala fan la festa de l'anxova, acte per donar a conèixer aquesta excel·lència alimentària.

    ResponElimina
  2. El nostre admirat Josep Pla va parlar d'aquesta excel·lència: "No cal dir, d'altra banda que a la població [l'Escala] hi ha importants salins de peix, anxoves de record no diré inesborrable, perquè això ens portaria a confondre les anxoves amb el primer amor, però si força dilatat.". Josep Pla. "Guia de la Costa Brava"

    ResponElimina