21 de nov. 2022

El segon alè de “La Catalana” de Manolo Hugué a Ceret

La petjada històrica que ha quedat a la vila de Ceret de l’escultor barceloní Manolo Hugué s’ha vist revalorada amb el trasllat de la seva escultura “La Catalana asseguda” a un dels punts més cèntrics de la petita capital de Vallespir, al costat de l’Ajuntament i l’Oficina de Turisme, des del seu anterior emplaçament a la Plaça del Barri (oficialment Place de la République). El desplegament del termalisme francès va adquirir proporcions a finals del segle XIX al veí municipi dels Banys d’Arles, gràcies a l’arribada del tren de París, amb concentració d’establiments per als “curistes”, hotels i xalets modernistes de la Belle Époque. Manolo Hugué, resident a París, afirmava amb el seu llenguatge desimbolt que va descobrir Ceret el 1910 quan fugia de “l’olor de malalt” dels Banys d’Arles... A partir de l’any següent va atraure fins a Ceret els seus amics artistes parisencs, inclòs Pablo Picasso, els quals van convertir la vila en “meca del cubisme”.
El municipi va encarregar-li una estàtua d’homenatge al compositor occità Déodat de Séverac, també resident a Ceret. La monumental figura femenina vestida de “La Catalana asseguda”, amb un medalló en bronze al sòcol, obra de Gustave Violet, va ser col.locada el 1928. El marxant Daniel-Henry Kahnweiler la va donar el 1949 al museu nacional de París i aquest la va cedir en préstec al Museu d’Art Modern de Ceret el 1993. Ara ha recuperat un segon alè urbà al nou emplaçament més cèntric.


1 comentari:

  1. L'ajuntament de Ceret em va demanar una escultura en aquest emplaçament, aprofitant que feien el carrer nou per vianants. Els hi vaig dir que l'escultura ja l'ha tenien. Vam restaurar "LA CATALANA", l'ha vam dignificar i vaig crear aquesta porta oberta a les avantguardes del segle XX, amb el nom de tots els artistes que van passar per Ceret, així homenatjant a tots ells i sobretot a Manolo Hugué que va portar als seus amics artistes a la vila. També vaig trobar un poema de Manolo que parlava de Ceret. Tot plegat una instal·lació que fa justícia als protagonistes de les avantguardes del segle XX i a la vila que els va acollir. Desitjo que us agradi.
    Quim Domene

    ResponElimina