15 de febr. 2024

La platja d’Argelers recorda ara el camp de refugiats republicans

Per commemorar el 85 aniversari de la rebuda inhumana dispensada pel govern francès el febrer del 1939 a mig milió de refugiats republicans espanyols, meitat soldats i meitat civils, una exposició de 50 fotografies de l’època al lloc mateix on van crear el camp de concentració de la platja d’Argelers acaba de ser muntada fins el 22 d’abril per l’ajuntament de la vila i l’associació FFREEE (Fils et Filles de Républicains Espagnols et Enfants de l’Exode). Al punt on se situava l’entrada principal del camp s’aixeca des del 1999, sota els balcons de l’Hotel Grand Lido, un monòlit amb la inscripció: "A la memòria de 100.000 republicans espanyols internats al camp d’Argelers arran de la retirada de febrer del 1939. La seva desgràcia: haver lluitat per defensar la democràcia i la República contra el feixisme a Espanya del 1936 al 1939. Home lliure, recorda".
La iniciativa del govern francès d’amuntegar aquella quantitat de soldats i civils a les platges completament nues en ple hivern d’Argelers, Sant Cebrià i el Barcarès, batudes per la tramuntana, no era ni de bon tros l’única solució possible. L’exèrcit francès va refusar de posar a disposició els camps militars desocupats del sud de França, dotats d’instal.lacions de campanya. El maltracte tenia un objectiu: empènyer els republicans a tornar a Espanya, al marge de la sort que els hi esperés. Les tres quarts parts ja ho havien fet a finals del 1939, amuntegats per segon cop en camps de concentració i presons a l’espera dels processos de depuració.

1 comentari:

  1. Hay una hermosa novela de David Castilloo titulado El tango de Dien Bien Phu, sobre el drama de aquellos republicanos en Argelès. Gracias, salud.

    ResponElimina