7 de març 2013

Els delits innocents d’un excursionista de biblioteques

Per algun motiu discutible es consideren objectius d’excursió les ermites, els castells, els restaurants de calçotades o fins i tot els museus. Jo, en canvi, faig de tant en tant una excursió a alguna de les biblioteques públiques inaugurades arreu del país, amb amplis equipaments moderns i una quantitat envejable de serveis i d’usuaris. La llista em dóna per als pròxims quatre o cinc anys de passejades. Seria hiperbòlic pretendre que aquestes noves biblioteques públiques són les actuals catedrals o els actuals estadis, però per a mi tenen un interès comparable. L’altre dia vaig agafar el tren de Figueres --el tren de sempre-- i vaig recórrer de dalt a baix la magnífica Biblioteca Fages de Climent, inaugurada l’any 2000. Ho vaig fer amb
el pretext (verídic) de consultar unes obres que només trobo al seu fons local. El rendiment de l’excursió va ser excel.lent. Al moment d’abandonar la biblioteca vaig poder recollir gratuïtament a la recepció un exemplar del llibret Guia de 50 ocells a Figueres, amb text i il.lustracions de Sergi Castillo, deliciosament dissenyat i editat per la regidoria de Medi Ambient de la capital empordanesa. Vaig tornar a casa, a Barcelona, amb la mateixa satisfacció que els excursionistes que assoleixen no sé quins cims heroics.
Avui ha agafat el tren del Maresme cap a la “petita Califòrnia catalana” i he anat a la Biblioteca Martí Rosselló de Premià de Mar, oberta l’abril del 2010 amb el nom d’un dels narradors més brillants i sedentaris de la literatura catalana contemporània, el qual hi treballava de bibliotecari abans de morir el gener d’aquell any, als 56 anys. Jo l’hauria batejada Biblioteca Anna K., com a tribut a la seva gran novel.la que porta aquest títol. M’hi ha dut el desig de rellegir-ne precisament aquí el capítol “Del néixer i topar amb el món” i sentir a l’espinada l’impacte vívid d’unes pàgines mestres, revisitades entre aquestes parets, en homenatge. Hi ha capricis d’excursionista convencional molt més anodins. La setmana entrant ho vull tornar a provar a la Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar o a alguna altra de la llista, amb una predisposició gratuïta a la felicitat excursionista i lectora. També se’n deu poder dir candor enfront dels misteris del món en general.

1 comentari:

  1. Passi vostè per la Biblioteca del Carmel, a Barcelona, per fer-nos una visita, disposem d'una terrassa sobre la ciutat espectacular i uns fons especialitzat en novel·la barcelonina que fa salivar... :)

    ResponElimina