15 de juny 2016

Retrobada amb la vídua de Víctor Jara, quaranta anys després

La vídua Joan Jara i les dues filles Manuela i Amanda han comparegut al judici iniciat aquest dilluns a la ciutat nord-americana d’Orlando,  precisament a l’estremida Orlando, contra un dels presumptes assassins del cantant Víctor Jara, l’ex tinent coronel Pedro Pablo Barrientos Núñez, acusat de torturar i disparar contra el detingut a l’estadi de Santiago de Xile que avui porta el nom del cantant, convertit al moment del cop d’estat del general Pinochet del setembre del 1973 en camp de concentració i tortura de presoners. Barrientos resideix als Estats Units des del final de la dictadura militar
xilena i té la nacionalitat nord-americana.
Vaig tenir la fortuna de poder entrevistar la vídua i les filles de Víctor Jara
 quan residien exiliades a Londres, ciutat natal de Joan Jara. L’entrevista va ocupar tres pàgines del setmanari barceloní Destino del 8 de setembre del 1977, al moment del quart aniversari dels fets.
Aconseguir la cita amb elles no va ser fàcil, perquè en plena dictadura de Pinochet les exiliades es malfiaven de tot per motius de seguretat. Amics comuns van fer possible la conversa i les fotos a la seva caseta del districte londinenc de Holloway. Vaig intercalar fragments de les cançons de Víctor Jara entre l'esgarrifós relat de la vídua sobre les circumstàncies de l'assassinat i sobre la seva esperança activa de recuperació de la llibertat a Xile. 
La foto adjunta, feta el dilluns d’aquesta setmana a Orlando a l’entrada del judici, m’ha fet reveure i reviure la dignitat i l’esperit de la lluita que les tres dones van mostrar-me aquell dia a la modesta caseta londinenca. Aleshores Joan Jara tenia 50 anys, Manuela 17 i Amanda 12. Avui Joan Jara en té 89, Manuela 56 i Amanda 51. 
Els anys tant se valen: algunes coses són irrevocables, no prescriuen ni caduquen, tant de les bones com de les malvades. “Te recuerdo, Amanda”... I alguns botxins, a alguns països, tard o d'hora seuen al banc dels acusats.









1 comentari: