13 d’ag. 2018

Anem a estudiar l’atmosfera del Sol per oblidar la nostra

El desplegament informatiu i els atractius gràfics  a tot color que acompanyen cada llançament d’un enginy espacial s’han repetit amb la sonda Parker de la NASA, llançada ahir per acostar-se al Sol i estudiar les particularitats del nostre astre central, igual com els anteriors casos en direcció a Mart, a Júpiter o la Lluna. La curiositat sensacional que volen despertar aquests llançaments cap a la dimensió desconeguda és inversament proporcional a la que els mateixos mitjans dediquen a la qüestió atmosfèrica més propera i preocupant de totes: els demostrats efectes nocius per la salut del nivell de contaminació a les nostres ciutats,
estabilitzada per damunt dels llindars legals.
Barcelona i altres sectors de Catalunya ha estat dels més afectats aquest mes d’agost per l’augment de l’ozó com a contaminant atmosfèric. Atribuir-ho a l’onada de calor seria massa cínic, la causa es troba en les mesures insuficients per reduir el diòxid de nitrogen a l’atmosfera, que influeix en l’augment d’ozó. Les mesures apunten primordialment a la restricció del sacrosant trànsit circulatori mitjançant la limitació de la velocitat, l’encariment de l’estacionament al centre i l’abaratiment del transport públic.
Les autoritats tenen l’obligació legal de prendre mesures quan se superen els 180 micrograms d’ozó per metre quadrat i activar les alertes a la població per damunt dels 240 micrograms. Durant l’agost s’han superat aquí els 200 micrograms registrats, però s’ha parlat més de la sonda Parker en direcció al Sol, com si això últim hagués de semblar més atractiu que parlar dels perjudicis de la contaminació de cada dia i la seva il·legalitat flagrant.
La Generalitat activa de tant en tant el protocol contra la contaminació excessiva en períodes anticiclònics sense vent, un protocol més protocol·lari que res. Fa quinze anys que Barcelona supera els límits marcats per la Unió Europea en aquest terreny. La Generalitat continua demanant moratòries a Brussel.les per aplicar la llei, mentre reconeix que el grau de contaminació atmosfèrica augmenta les admissions als hospitals.
Les autoritats, perfectament informades sobre el diagnòstic i també sobre el tractament, deixen passar el temps per no indisposar-se amb els hàbits circulatoris de l’electorat i amb la indústria automobilística. Un treball encarregat pels departaments de Medi Ambient i de Salut de la Generalitat al Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) estima que aquest tipus de contaminació causa 3.500 morts evitables cada any a Barcelona.
El respecte de la llei augmentaria l'esperança de vida dels barcelonins de 14 mesos en mitjana, s'evitarien 5.100 casos anuals de bronquitis cròniques en adults, 31.100 de bronquitis agudes en nens i 54.000 crisis asmàtiques, sense parlar d'altres incidències cardiovasculars. Mentrestant, la sonda Parker avança cap el Sol.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada