29 de març 2019

Una de les places més boniques i maltractades de Barcelona

La paralització anunciada durant sis mesos més de les obres de remodelació del mercat de Sant Andreu és una pèssima notícia que ve a sumar-se a les anteriors a propòsit d’un equipament privilegiat i maltractat. Una de les places porxades més boniques i més poc conegudes de Barcelona és precisament aquesta del Mercadal de Sant Andreu. Acull al seu centre des de l’any 1914 l’estructura de ferro del mercat municipal, una petita joia incrustada dintre d’una altra. Fa temps que l’estructura del mercat havia quedat caduca i calia emprendre’n la reforma, igual com se n’han restaurat molts altres de l’activa xarxa de 40 mercats municipals de Barcelona,
quasi tots edificis destacats de l’època de l'arquitectura del ferro.
Els paradistes del mercat de Sant Andreu van ser traslladats el setembre del 2017 a una carpa provisional pròxima, aixecada al costat de l’altre gran equipament públic de la zona, l’antiga fàbrica tèxtil Fabra i Coats. L’enderroc previst del mercat vell va trigar un any a iniciar-se. Finalment es va dur a terme en quatre mesos. Ara cal escometre les obres de construcció del nou, projectat al mateix emplaçament.
Les maquetes del projecte preveuen mantenir i modernitzar la condició de petita joia del mercat i de la plaça, però les obres s’han vist aturades abans de començar. La previsió d’inaugurar-les a finals del 2020 se’n va en orris.
Tot el centre històric de l’antiga vila de Sant Andreu de Palomar manté un caràcter i una vitalitat excepcionals. La petita plaça porxada del Mercadal n’és un dels símbols afortunats i vigents, maltractat pel retard persistent de les obres programades. Va ser dissenyada el 1849 per l’arquitecte Josep Mas i Vila, abans i tot que la Plaça Reial barcelonina, projectada el 1856.
A l‘entrada d'un altre mercat en procés de reforma, el de Bon Pastor, també s’hi llegeix un cartell que proclama impúdicament: “Finalització d’obres: novembre del 2018”. Continua tancat i no s’hi veu ni un sol operari, com al Mercadal de Sant Andreu.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada