5 d’ag. 2019

La finca i els jardins de Cap Roig, un somni a mitges

Quan el 1969 la finca litoral del castell i els jardins de Cap Roig a Calella de Palafrugell va ser comprada amb diners públics per Caixa de Girona, l’escriptura estipulava per desig dels propietaris, el matrimoni Voevodski, que en endavant es dedicaria a l’ús públic. Caixa de Girona va ser absorbida per la Caixa. Des del 2001 s’hi organitza un festival musical d’estiu, amb graderies muntades als jardins per a més de 2.000 espectadors i les zones d’aparcament al perímetre. Ara la Caixa ha presentat un pla urbanístic per construir a l’interior de la finca dos edificis més de nova planta, aprovat pels serveis d’Urbanisme de la Generalitai pels dos ajuntaments implicats (Palafrugell i Mont-ras). L’entitat SOS Costa Brava ha presentat un recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per al.legar que l’administració pública concedeix un
tracte de favor al grup bancari en terreny no urbanitzable.
El balanç d’aquests últims trenta anys d’ús públic de la privilegiada finca de Cap Roig per Caixa de Girona i tot seguit la Caixa és pobríssim, mancat de transparència i d’esperit de servei. Els jardins són accessibles tot l’any, a l’estiu s’hi convoca amb criteri exlusivament comercial el festival musical. Res més.
La iniciativa de SOS Costa Brava no apunta només a la presumpta irregularitat urbanística projectada, també a l’escàs respecte de les condicions de cessió de la finca per part del matrimoni Voevodski, a la manca d’ambició demostrada pels responsables de l'usdefruit públic.
El jardí botànic de la finca de Cap Roig va ser obert pel matrimoni Voevodski a la visita pública a partir del 1934. No van poder culminar el castell fins el 1974, gràcies al contracte de cessió de la finca després de la seva mort a la Caixa d’Estalvis de la Diputació de Girona. Nicolau Voevodski va morir el 1975, Dorothy Webster el 1980.
Els actuals visitants del jardí botànic i els assistents al festival d’estiu coneixen molt poc l’orígen d’aquesta finca, la procedència del “llegat d’un somni”, com es titula el llibre que vaig dedicar l’any 2000 al “rus” i a la “russa” que havien arribat a Calella de Palafrugell el 1927 amb la intenció de comprar tots els terrenys costaners que els oferissin, i que ho van cumplir.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada