12 de des. 2019

Una copa de vi al Pla de les Gates, amb la “gata” Anna Espelt

Ahir vam agafar el camí de Roses a cala Montjoi per meravellar-nos davant l’extensió de vinya nova del Mas Marés de la mà de la propietària, la viticultora de vuitena generació Anna Espelt. Un cop al cim del Pla de les Gates i amb la silueta del cap Norfeu al fons, va treure del cotxe una ampolla i unes copes per tastar en companyia un "Escumós Anna Espelt Cap de Creus" allà mateix d’on ve. En aquell instant de revelació vaig entendre el seu comentari: “Moltes coses les he fetes perquè no sabia que eren impossibles”. Quan es van casar els seus avis, els pares de la núvia els van oferir una parcel.la de vinya com a regal de noces, de manera que van ser dels fundadors de la Cooperativa del poble de Pau. Venien el raïm al gran fabricant de Peralada,
fins que als seixanta-nou anys l’avi Lluís Espelt va decidir comprar una finca a Vilajuïga i crear celler propi. El fill, Damià Espelt, és enginyer agrònom i s’ha dedicat més als productes fitosanitaris.
El timó del celler Espelt el va assumir l’any 2000 la néta Anna Espelt, als vint-i-tres anys. Dos anys després hi va sumar la nova finca del Mas Marés, fins aplegar 185 hectàrees de vinya i trenta més d’olivera. Hi va recuperar més de tres quilòmetres de bancals de pedra seca per dedicar-los a la viticultura biodinàmica amb l’ajuda de l’enòleg Xavier Martínez, damunt la línia oberta per Didier Soto al Mas Estela de la veïna localitat de Selva de Mar. Entremig va criar tres filles, avui ja adolescents. La decisió d’encarregar les etiquetes al dissenyador Javier Mariscal va fer que se’n comencés a parlar.
Les primeres ampolles de la vinya nova del Mas Marés les ha comercialitzades aquest 2019 amb el nom de Cala Rostella (negre) i Pla de Tudela (blanc). Són vins naturals sense Phostohop. L’ingredient més important són les persones que decideixen on i com l’elaboren (la terra, el clima, el preu). També –o sobretot-- les persones amb qui el destinatari final beu aquell vi un cop servit a la copa, és a dir, la qualitat del moment, la companyia, el lloc, l’anhel que s’hi posa. Ahir tots els factors van confluir. El vi és un col.loqui entre la naturalesa i les persones, mai un monòleg.
Cada cep de vinya nova al Mas Marés s’alça com una petita escultura que se sentiria massa pretensiosa sense el veïnatge del cep diferent del costat. No n’hi ha dos vins iguals, com les persones. Reduir el caràcter d’un vi a una puntuació seria ofensiu.
El món del vi resulta complicat i de vegades petulant (també és un gran negoci). El raïm extreu de la terra sabors misteriosos que s’adrecen a l’esperit de les persones per captivar-lo amb una promesa de festa, com la d’ahir al Pla de les Gates.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada