5 d’ag. 2022

Carlos Gardel rejoveneix a l'últim disc de la cantant Inés Cuello

La cantant argentina Inés Cuello em fa arribar el seu tercer disc de tangos acabat d’editar, acompanyada pel Quinteto La Grela i dedicat a deu coneguts temes de Carlos Gardel. Es titula “Gardel” i només amb aquestes sis lletres en té ben bé prou. D'ençà la mort del cantant el 1925, les seves cançons han conegut un relleu generacional sostingut, una actualitat perenne. Inés Cuello enfronta el repte d’enregistrar de nou els temes més escoltats, la qual cosa assegura l’atractiu del repertori però també la desafia a posar-hi l’empremta de la pròpia aportació. Canta sobre segur i s’inclina pels arranjaments més melòdics. Fa reviure els tangos-cançó de l’última etapa de l’astre, marcada per la col.laboració amb el lletrista i compositor Alfredo Le Pera, que donaria fruits de gran popularitat amb l'ajuda de les pel.lícules de cinema que protagonitzava.
Les circumstàncies de la composició dels tangos de Gardel sempre han passat a un segon pla (igual com alguns trtets de la seva biografia) davant del llegat artístic, del miracle que “cada dia canta millor”.
Mayte Martín té enregistrada una esplèndida versió del gardelià “El día que me quieras” (amb Tete Montoliu al piano) i Miguel Poveda de “Volver”, “Sus ojos se cerraron” i “Cuesta abajo” (amb Rodolfo Mederos al bandoneó). Rosalía va oferir "Volver" a capella com a propina de cloenda dels seus concerts multitudinaris de Nova York i San Francisco del 2019, en la versió aflamencada per Estrella Morente al film homònim de Pedro Almodóvar. El tenor Josep Carreras va interpretar dimecres passat a l'escenari de Peralada "El día que me quieras". Inés Cuello sosté ara la nota gardeliana rejovenida.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada