26 de gen. 2018

Les barraques de “frites” es renoven, les xurreries agonitzen

Aquí considerem a l’última moda les food truck o camionetes-restaurant i deixem morir de pena les barraques de xurreria que havien aguantat la posició a peu de carrer durant dècades, potser sense gaire renovació. En canvi a Brussel.les la regidoria d’Urbanisme i la federació nacional de friteries acaben d’anunciar el resultat del concurs de disseny per renovar aquestes barraques de carrer amb tots els elements moderns exteriors i interiors. Allí les parades de frites són una institució que ha alimentat moltes generacions, fins avui mateix. Al començament dels anys que vaig viure a Bèlgica una de les coses que em van sorprendre
era l’amplíssima varietat de l’oferta a les modestes i populars friteries de carrer, a un preu estranyament assequible.
Les frites eren l’excusa d’una àmplia gamma de saltxixes, boulettes de carn (mandonguilles grosses), hamburgueses, hot-dogs i altres preparacions fregibles i comestibles sense perdre el pas, només amb l’ajuda de la forquilleta de plàstic adjunta que calia aprendre a manipular amb una certa destresa, tenint compte que la compra es veia coronada per una taca de salsa voluminosa, estentòria i trèmula. 
Les barraques de frites tenien com a punt d’honor exhibir al taulell una bateria multicolor de grans pots de vidre amb salses d’allò més variades. Proporcionaven al client una sensació de llibertat d’elecció i ajudaven molt a amenitzar i deglutir les preparacions barates acabades de comprar. Les barraques se les localitzava gairebé per la flaire que desprenien les seves fumaroles blanques, d’una fortor greixosa característica. 
Potser la seva oferta no era la més recomanable per a l’alimentació saludable ni per a la silueta, però solucionaven la gana d’una manera eficacíssima, immediata, accessible i admirable, amb un punt afegit de color lliurement elegit. Sempre he pensat que les salses eren l’ingredient més determinant de l’atracció, el factor indispensable per encobrir l’escassa amenitat de la resta. 
A partir d'ara les barraques del plat pays seran de disseny i allargaran una generació més la popular manera d’enganyar la gana sense perdre el pas. Aquí les xurreries de carrer agonitzen.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada