17 de set. 2022

Plega l’única llibreria de Palafrugell, bufetada i llàstima

El fet que la pròspera vila de Palafrugell, el municipi més poblat del Baix Empordà (23.000 habitants), no sigui capaç de mantenir una sola petita llibreria en activitat revela els efectes socials de l’hegemonia del sector turístic, convertit en una mena de fil.loxera cultural, una aluminosi intel.lectual, una covid lectora. La dinàmica llibreria Vitel.la, regentada amb èxit per Gemma Garcia a la vila veïna de l’Escala (10.500 habitants), va obrir fa dos anys sucursal a Palafrugell per pal.liar el tancament de l’anterior llibreria Mediterrània i aprofitar els mateixos locals. Ara anuncia que plega perquè no surten els números, i no serà per manca de dedicació. L’última diada de Sant Jordi Gemma Garcia encara m’hi va invitar a signar el meu últim llibre (foto adjunta), entre molts altres autors mobilitzats. A la vila veïna de Torroella de Montgrí (11.500 habitants) hi treballa des del 1987 l'activa llibreria Cuc-cut de Teresa Calabús. A un tir de pedra, Calonge (11.000 habitants) s'ha convertit en "vila de llibres".
Els índexs de lectura a la vila de Josep Pla no donen per més, aquesta deu ser la conclusió. Vaig ser durant llargs anys client fidel de la llibreria palafrugellenca Polèmica del carrer Torres Jonama, complementada amb l’activitat d’estanc i mantinguda gràcies a l’esperit de Quim Turró, mort prematurament en accident el 2003, als 59 anys. A continuació la llibreria Mediterrània del carrer de la Tarongeta va patir la jubilació el 2019 de Joan Aliu i la seva dona Adela Ferrer, salvada in extremis per l’aparició de Vitel.la que ara llança la tovallola. Queda la petita papereria L’Esquitx, que ven alguns llibres de manera secundària. Aquest panorama palafrugellenc representa, ras i curt, una bufetada i una llàstima. També és cert que a Figueres (46.000 habitants), la capital de l'Empordà, la situació no és gaire més boiant en aquest aspecte.


4 comentaris:

  1. Benvolgut Xavier: certament el cas de la Vitel·la a Palafrugell és molt trist. Però potser no cal carregar la culpa únicament contra els palafrugellencs -jo no en sóc, però n'era client per qüestions de proximitat- i els seus suposats minsos "índex de lectura". La primera finalitat d'una llibreria és vendre llibres, penso jo. I en el cas de la Vitel·la, l'agilitat no era una de les seves qualitats. Esperes de més de tres setmanes per rebre llibres (d'edició recent) que les botigues virtuals servien en 24 hores ha estat una situació massa sovintejada. I la presència de personal amb poca capacitació personal rere el taulell, també. Un llibreter no és només un dependent d'una botiga. Si hom no tenia la sort de trobar rere el mostrador la propietària (excel·lent professional) el servei deixava força que desitjar. Potser aquestes circumstàncies han ajudat a que els palafrugellencs no es bloquessin en massa a aquesta interessant i desaprofitada proposta.

    ResponElimina
  2. Benvolgut Xavier: certament el cas de la Vitel·la a Palafrugell és molt trist. Però potser no cal carregar la culpa únicament contra els palafrugellencs -jo no en sóc, però n'era client per qüestions de proximitat- i els seus suposats minsos "índex de lectura". La primera finalitat d'una llibreria és vendre llibres, penso jo. I en el cas de la Vitel·la, l'agilitat no era una de les seves qualitats. Esperes de més de tres setmanes per rebre llibres (d'edició recent) que les botigues virtuals servien en 24 hores ha estat una situació massa sovintejada. I la presència de personal amb poca capacitació personal rere el taulell, també. Un llibreter no és només un dependent d'una botiga. Si hom no tenia la sort de trobar rere el mostrador la propietària (excel·lent professional) el servei deixava força que desitjar. Potser aquestes circumstàncies han ajudat a que els palafrugellencs no es bloquessin en massa a aquesta interessant però desaprofitada proposta.

    ResponElimina
  3. Lamentable…no hi ha paraules…quan una Llibreria com aquesta es tanca és que no anem gens bé. El sentó moltíssim.

    ResponElimina
  4. "Fil·loxera cultural, una aluminosi intel·lectual, una covid lectora": M'agradat molt aquests adjectius-metàfora, precisos i preciosos, per definir la tristó pel tancament d'aquest espai cultural.

    ResponElimina