10 de febr. 2018

Les novel.les que es venen per milions, el cas de Fred Vargas

Anys enrere, a Bèlgica, em va sorprendre l’èxit que tenien en la vida quotidiana del meu voltant les novel.les policíaques  del comissari Saint-Antonio. Tothom les llegia, contínuament. Tothom reia durant la lectura. M’hi vaig iniciar i ho vaig entendre. El llenguatge argòtic del comissari era divertit i comportava un punt de picant irreverència que aleshores no era tan habitual. L’autor francès, Frederic Dard, va publicar 175 títols de la sèrie entre 1949 i la seva mort l’any 2000. Va vendre’n 200 milions d’exemplars. Contemporanis seus de gènere literari com Agatha Christie i Georges Simenon van vendre 1.000 milions i 550 milions de les respectives
novel.les. Actualment protagonitza el fenomen Fred Vargas, pseudònim de la parisenca Frédérique Audoin-Rouzeau manllevat a l’actriu Ava Gardner al film La comtessa descalça. Aquesta setmana arriba a les llibreries una nova traducció al català de la seva sèrie del comissari Adamsberg titulada Quant surt la reclusa (Amsterdam Editorial). Les novel.les negres poden estar ben escrites, no cal insistir-hi.
Fred Vargas ven prop d’un milió d’exemplars de cada títol i s’acosta als 20 milions en total. De la popular sèrie en castellà de 22 llibres del detectiu Pepe Carvalho, Manuel Vázquez Montalbán en va vendre “tot just” 1,5 milions d’exemplars. 
Ken Follet ha venut fins ara 160 milions d’exemplars de les seves novel.les gòtiques, en especial Els pilars de la terra. L’actual rei del best-seller mundial encara queda lluny, molt lluny, d’Agatha Christie i Georges Simenon. Amb prou feines s’acosta a les xifres del comissari Saint-Antonio.

2 comentaris:

  1. Fred Vargas és historiadora, medievalista, investigadora del CNRS, especialista en arqueo-zoologia i en el paper dels animals en la transmissió d'epidèmies a l'Edat Mitjana. I quan escriu novel·les ho fa de conya. El comissari Adamsberg és una creació extraordinària.

    ResponElimina
  2. Llegeixo Fred Vargas com si no fós novel.la policíaca. Els personatges atípics, potser suaument grorescos, li donen un gruix i un interès extraordinaris.

    ResponElimina