9 de juny 2018

Una experiència viscuda per molts: “El Clínic, cor de Barcelona”

Moltes persones hem viscut estades hospitalàries, personals o bé de familiars i amics, ja sigui amb final feliç o amarg. Tot sovint hem descobert als hospitals amb motiu d'aquestes ocasions un univers desconegut, amplíssim, carregat per totes bandes d’una admirable humanitat. El pintor i il.lustrador Perico Pastor va tenir la dona ingressada a l’Hospital Clínic barceloní durant set setmanes i llarguíssimes estones per dibuixar el que veia al seu voltant mentre l’acompanyava. Dels seus 84 dibuixos se n’han derivat un llibre i una exposició (actualment al Centre Cívic Urgell, fins el 21 de juliol) que porten un títol especialment encertat: El Clínic, cor de Barcelona. Amb el seu estil colorista habitual d'aquarel.la i tinta sobre paper, d’una gran capacitat
expressiva i una plena naturalitat, va poder dibuixar en viu moltes dependències d’aquest gran centre hospitalari públic, inclosos els quiròfans, les cuines, etc.
Perico Pastor no s’expressa només amb els magnífics dibuixos. També ho fa amb unes paraules que no desmereixen ni mica les imatges: “Un hospital de la mida del Clínic és un país exòtic per desconegut i proper perquè és el retrat de les millors coses que hem aconseguit com a país i com a ciutat: la universalitat de la salut, que possibilita que tots puguem gaudir, tranquil·lament, de la millor assistència. Aquesta tranquil·litat ens ha canviat la vida. Aquests canvis els han liderat els professionals de la sanitat, és cert, però són el reflex del què ha passat aquí durant aquest segle, i que no hauria estat possible si nosaltres no ens haguéssim transformat com a ciutadans. Aquest llibre intenta ser un retrat de l’hospital, en la seva història, vitalitat i complexitat. És també una prolongada manera de donar les gràcies” .
Comparteixo el mateix sentiment. Aplaudeixo el llibre, l’exposició i les paraules.


1 comentari:

  1. comparteixo la mateixa opinion per l'exposición per l'atencio del personal del Clínic. Felicitats per l'article

    ResponElimina